Ceny ropy kvůli poklesu akcií klesly zpět pod 90 dolarů

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový týden návratem pod 90 dolarů za barel. Dolů je tlačil další pokles na globálních akciových trzích, na nichž vládnou obavy o vývoj světové ekonomiky. V hlubším poklesu však ropě bránily předpoklady, podle nichž ropný kartel OPEC se na nadcházejícím zasedání nebude chtít dohodnout na zvýšení těžby.

Cena americké lehké ropy po 16:30 SEČ klesla o jeden a půl dolaru na 89,20 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o zhruba dolar na 89,85 USD.

Ropa minulý týden prudce kolísala spolu s prudkými pohyby akciových trhů, nakonec se však po poklesu na šestitýdenní minimum 86,11 USD vrátila na zhruba počáteční úroveň. Trhy se nyní obávají možné recese americké ekonomiky, která by dolehla na celý svět a znamenala by oslabení poptávky po ropě.

Tyto obavy se nyní nejvíce projevují na akciových trzích, které po oživení z konce minulého týdne dnes obnovily pokles. Klesá také kurz dolaru, který odpoledne oslabila zpráva o výrazném poklesu na trhu nových rodinných domů v USA.

Pozornost ropného trhu se nyní přesouvá ke schůzce OPEC. Ministři zemí vyvážejících ropu se sejdou v pátek ve Vídni, aby jednali o těžebních kvótách, trh však žádnou změnu neočekává. Řada činitelů kartelu dala najevo, že nevidí potřebu zvyšovat produkci, protože, nehledě na obavy z útlumu globální ekonomiky, brzy přijde poptávkově slabé druhé čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK