České akcie obnovily pád

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Akcie začaly na pražské burze opět výrazně ztrácet poté, co se na vyspělé zahraniční trhy vrátili prodejci. Stejně jako v minulých týdnech trhy srážely dolů obavy z recese v největší ekonomice světa a dalších oblastech. Investoři nejvíce prodávali akcie banky Erste, které propadly o drtivých 8,38 procenta na 932,7 koruny, kde byly naposledy v létě 2004. Hlavní index PX oslabil o 3,21 procenta na 1487,4 bodu, a letos tak přišel o více než 18 procent. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie Erste, majitelky České spořitelny, prodávali investoři hlavně na vídeňské burze. Cena akcií Erste se přiblížila k cílové ceně, na kterou přehodnotili rakouskou banku směrem dolů analytici společnosti Morgan Stanley, uvedla analytička firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková.

Akcie Komerční banky rovněž dlouho silně oslabovaly, ale odpoledne obrátily směr a nakonec s podporou zahraničních objednávek zpevnily o 3,42 procenta na 3719 korun. Podle makléřky společnosti Fio Jany Havelkové by mohlo jít o spekulace na navýšení dividendy.

Z jiných předních emisí si akcie operátora Telefónica O2 pohoršily o 4,44 procenta na 479,8 koruny a akciemi mediální skupiny CME sestoupily o 4,15 procenta na 1569 korun.

Evropské trhy prodloužily svou ztrátovou sérii a klesaly sedmým týdnem v řadě díky stálým obavám, že politické kroky v USA nebudou dostačující k odvrácení recese v USA. Jednalo se tak o nejdelší pokles od roku 1998. Akcie na asijských trzích dnes obnovily pokles a většina indexů měla ztráty od tří do šesti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK