MPO: Porada ministrů o omezení investičních pobídek byla zrušena

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Porada ekonomických ministrů, na které měl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman předložit návrh na úplné ukončení investičních pobídek do zpracovatelského průmyslu a posílení podpory strategických služeb a technologických center, byla zrušena. Informoval o tom bez dalších podrobností mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Podmínky pro udělování investičních podmínek již loni upravila novela zákona, podle které mají nyní podporu dostávat především technologicky náročné provozy. Novela zpřísnila například podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snížila objem pro minimální investici z 200 na 100 milionů korun.

Hospodářská komora loni v září vyzvala Římana ke zrušení investičních pobídek. Říman tehdy reagoval, že s tímto názorem souhlasí, podle něj ale úplné zrušení investičních pobídek neumožňuje aktuální rozložení politických sil. Systém investičních pobídek začal být trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory.

Jiný názor než komora má Svaz průmyslu a dopravy, který se zrušením investičních pobídek bez analýzy dopadů nesouhlasí. Investiční pobídky jsou po několika novelizacích zákona přístupné nejen velkým a novým firmám, ale i nynějším investujícím již od 100 milionů Kč, upozornil generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Vliv pobídek na hospodářský růst a vývoz je nesporný, bez něho by česká ekonomika neměla velké investiční projekty, které by naopak zakotvily u konkurentů a růst průmyslu by nedosahoval historických hodnot, podotkl.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč. Celkový objem loňských investic byl ale nižší než v roce 2006, kdy CzechInvest zprostředkoval 176 projektů v hodnotě 114,6 miliardy Kč. Byl mezi nimi totiž i nový závod jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích, jehož stavba si vyžádá zhruba 30 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK