IMS: Prodej léků v ČR loni vzrostl o 4,4 pct. na 321 mil. balení

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Počet prodaných leků v Česku loni vzrostl meziročně o 4,4 procenta na 321,7 milionu balení. Distributoři za ně utržili celkem 44 miliard korun, o 11,4 procenta více než v roce 2006. Vyplývá to ze zprávy společnosti IMS Health, která je celosvětově vedoucím poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu. Domácí trh se tak po propadu v roce 2006 vrátil k růstu.

Spotřeba léků se přitom loni zvyšovala s blížícím se koncem roku. Počet prodaných balení se ve čtvrtém čtvrtletí zvedl meziročně o deset procent na 88,3 milionu. Ve finančním vyjádření v cenách výrobců jde o více než pětinový nárůst na 12,3 miliardy korun.

Údaje IMS přitom zahrnují pouze údaje o prodejích realizovaných velkodistributory léků do veřejných a nemocničních lékáren a nikoli přímé dodávky do lékáren realizované farmaceutickými firmami, které jsou držiteli distribučních oprávnění.

Trh s léky se loni vrátil k růstu po předloňském roce, který se zapsal do tabulek jako rok největšího propadu. V roce 2006 totiž poklesl počet spotřebovaných balení podle údajů IMS Health o 4,1 procenta a o 0,5 procenta ve finančním vyjádření.

Celosvětový farmaceutický trh trvale roste - ve finančním vyjádření v průměru o šest procent ročně. Důvodem k růstu je nejen uvádění nových léků na trh, ale také stárnutí populace a posuny směrem k účinnější léčbě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK