Evropské akcie v obavách z ekonomiky obnovily pokles

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. ledna (ČTK) - Evropské akciové trhy obnovily výrazný pokles, nakonec však značnou část ztrát smazaly. Světové trhy jsou po otřesech z minulého týdne nadále pod vlivem obav z nepříznivého vývoje americké a globální ekonomiky. V západní Evropě k tomu navíc přistupují důsledky obřího podvodu v bance Société Générale.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,2 procenta na 1316,66 bodu. Během dne přitom ztrácel již 2,5 procenta, ve druhé polovině obchodování však ztráty smazal díky příznivému vývoji na Wall Street. Londýnský index FTSE 100 klesl o 1,6 procenta, pařížský CAC-40 ztratil 0,9 procenta a index frankfurtské burzy DAX oslabil jen nepatrně.

Pozornost se dnes v Evropě zaměřovala na Société Générale, jejíž kurz dnes nakonec klesl o 3,4 procenta. Banka je pod tlakem kvůli podvodu jednoho svého obchodníka, kvůli němuž ztratila 4,8 miliardy eur. Oslabovaly rovněž akcie dalších bank jako HSBC, Barclays a UBS. Pokles vykazovaly i akcie komoditních firem v čele s ropnými koncerny BP a Total a těžařskými skupinami RioTinto a Anglo American.

Pokles obnovily i středoevropské trhy. Index pražské burzy PX oslabil o 3,2 procenta a letos tak přichází již o více než 18 procent. Varšavský index WIG 20 klesl o 2,3 procenta a budapešťský BUX ztratil 0,4 procenta.

Investoři se nyní zaměří na středeční výsledek dvoudenního zasedání centrální banky USA, od něhož se očekává další snížení úroků. Banka minulé úterý v mimořádném kroku snížila svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta, aby zasáhla proti riziku recese a stabilizovala trhy. Pozornost se bude upírat i na středeční předběžné údaje o vývoji americké ekonomiky za poslední loňské čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK