Americké akcie v pondělí vzrostly

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací v pondělí vzrostly, protože investoři po předchozím prodeji nakupovali zlevněné tituly zpracovatelských firem a bank. Další údaje z trhu s bydlením podpořily očekávání, že centrální banka Fed tento týden opět sníží úrokové sazby. Hlavní akciové indexy na Wall Street posílily o více než procento.

Index Dow Jones vzrostl o 176,72 bodu na 12.383,89 bodu, tedy o 1,45 procenta. Index Nasdaq Composite v závěru dne posílil o 1,02 procenta na 2349,91 bodu se ziskem 23,71 bodu.

Výrazný prosincový pokles prodeje nových domů posílil názor, že Fed po naléhavém snížení úroků z minulého týdne bude tento týden ve snižování úroků pokračovat. Nákupnímu zájmu o akcie pomáhá i balík ekonomických stimulů za 150 miliard dolarů. Díky tomu šly nahoru akcie strojírenské skupiny General Electric Co i stavitelů domů včetně Hovnanian Enterprises.

Obchodování bylo rozkolísané a po začátku obchodování se akciím růst nedařil. Před závěrem obchodování Nasdaq krátce spadl do ztráty, ale těsně před koncem seance se vrátil do kladných čísel.

Výbor pro operace na volném trhu zahajuje své dvoudenní rokování o ekonomice a sazbách dnes a závěr svého jednání zveřejní ve středu. Z dění na trhu vyplývá, že je zhruba 90procentní šance na to, že se základní úroková míra ve Spojených státech sníží tento týden o polovinu procentního bodu.

Za očekávání nižších dolarových úroků klesla americká měna vůči evropské. Kurz eura se zvýšil o 0,7 procenta na 1,4775 USD, a připsal si tak zisk počtvrté během pěti posledních obchodních dnů. Vůči jenu euro posílilo o 0,9 procenta na 158,07 JPY a dolar k jenu stoupl o 0,2 procenta na 106,96 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK