Japonské akcie výrazně zpevnily

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úterý výrazně zvýšily a trh se nechal inspirovat především pondělním oživením na Wall Street. Zájem byl hlavně o akcie bank, kde se růst akcií zvýraznil díky spekulacím a očekávání, že americká centrální banka ve středu sníží základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu.

Index Nikkei 225 si připsal 390,95 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 2,99 procenta na hodnotě 13.478,86 bodu. V průběhu obchodování měl ale i více než tříprocentní zisk. Podobně širší index Topix vzrostl o 2,76 procenta na 1328,73 bodu.

"Nálada se dnes hodně zlepšila, hlavně mezi přepravci," podotkl analytik společnosti Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. Výsledky hospodaření totiž oznámila přepravní společnost Nippon Yusen, která za prvních devět měsíců finančního roku více než zdvojnásobila zisk. Z toho pak těžily také akcie některých obchodních firem.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden ve zcela mimořádném kroku snížila základní úrokovou sazbu, a to hned o tři čtvrtě procentního bodu. Tak výrazné snížení podle analytiků téměř zaručuje, že Fed ve středu sazby sníží znovu. Nejistota panuje pouze v tom, zda bude pokles činit čtvrt, anebo půl procentního bodu.

Předpokladům, že Fed opět výrazně sníží sazby, pomohla i zpráva o výrazném poklesu prodeje nových domů v USA. V prosinci se ročně přepočtený prodej snížil o 4,7 procenta na 604.000 domů, zatímco za celý loňský rok se prodalo o 26,4 procenta domů méně než před rokem. To je největší propad za dobu, co se tato data sledují.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, kterému předpoklad dalšího snížení úroků škodí. Dolar se tak mezi zahraničními investory stane ještě méně atraktivní než teď. Zvyšuje se naopak zájem o japonský jen, především z toho důvodu, že se na trh z části vrátila chuť riskovat.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 106,62 JPY, a oslabil tak z předchozích 106,21 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s eurem japonská měna klesla na 157,50 ze 155,85 JPY, a podobně dolar vůči euru oslabil na 1,4770 z předchozího kurzu 1,4675 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK