Dolar se drží stabilně, trh čeká, co udělá Fed

29.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se v úterý držel bez větších změn vůči koši hlavních měn, když investoři rozebírali pravděpodobný rozsah široce očekávaného snížení...

...úrokových sazeb americké centrální banky (Fed) a možnost recese ve Spojených státech.

V 10:15 dolar odepisoval vůči koši hlavních měn <.DXY> 0,01 procenta na 757,572 bodu, zatímco oslaboval na 106,65 jenu <JPY=>.

Euro ubíralo 0,1 procenta na 1,4766 dolaru <EUR=>, respektive 0,3 procenta na 157,49 jenu <EURJPY=>.

Fed minulý týden mimo řádná měnová zasedání srazil hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 3,50 procenta. Čeká se, že ve středu po dvoudenním zasedání oznámí její další pokles až o půl procentního bodu.

Slabší data z amerického realitního trhu vydaná v pondělí přinesla další argumenty pro uvolnění měnové politiky za účelem podpory ekonomického růstu.

Nálada na devizových trzích zůstává obezřetná, nízkoúročený jen široce posiloval.

"Čekáme na Fed. Vzhledem k tomu, že je započítaná 80procentní pravděpodobnost poklesu sazeb o 50 bazických bodů, věříme, že z devizového úhlu pohledu stojí za to se přichystat na menší pokles," řekl Michael Klawitter, devizový stratég z Dresdner Kleinwort.

"Jestli Fed zklame a sníží sazby pouze o 25 bazických bodů, bude takový krok negativní pro chuť riskovat... To by dolaru poskytlo jistou oporu."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK