Agrofert loni zvýšil tržby na 111 mld. Kč

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Skupina Agrofert, která patří k největším v českém zemědělství, potravinářství a chemii, zvýšila v loňském roce podle předběžných výsledků nekonsolidované tržby meziročně o více než deset procent na 111 miliard korun a vytvořila nekonsolidovaný hrubý zisk zhruba pět miliard korun. Novinářům to řekl generální ředitel Agrofertu Andrej Babiš.

"Bylo to (vyšší tržby) dosaženo hlavně nárůstem cen komodit, protože dnes všechno extrémně stoupá, všechno je drahé a dražší," uvedl Babiš, podle kterého největší podíl na loňském zisku skupiny mají její chemické společnosti.

Zisk vykázaly také české masokombináty. "Na Slovensku jsou na tom podniky většinou podstatně hůře než v Čechách. Zpracování drůbeže na Slovensku bylo v mínusu a pekárny také. Tam je trh podstatně horší," podotkl Babiš.

Do konsolidačního celku skupiny Agrofert na konci loňského roku patřilo 171 českých a slovenských firem z potravinářského, zemědělského a chemického průmyslu. Celkem je v jejím portfoliu 224 společností, ve kterých má více než desetiprocentní podíl. V roce 2006 jich bylo 191. "V roce 2007 jsme nakoupili 34 společností a z našeho portfolia ubylo 24 společností, a to většinou fúzemi a částečně i divesticemi," uvedl Babiš.

Skupina Agrofert se loni podle Babiše potýkala s výrazným nárůstem cen energií a surovin. "Například suroviny do fosforečných hnojiv kupovat z Ruska je dnes problém. Vůbec se nebavíme o ceně, ale máme problém zboží získat. Některé komodity narostly do extrémních výšek," řekl Babiš.

Dodal, že zisky skupiny Agrofert, která značnou část produkce vyváží, snižuje i posilující koruna. "Tyto všechny vlivy působí proti sobě a výsledky, které jsme (v roce 2007) dosáhli, proto považuji za velký úspěch. V budoucnosti asi bude problém takovéto výsledky zopakovat," podotkl.

V roce 2006 skupina Agrofert zvýšila čistý konsolidovaný zisk na 3,8 miliardy korun. O rok dříve skupina vykázala zisk 3,63 miliardy Kč. Konsolidované tržby Agrofertu předloni činily 72 miliard Kč, což bylo o pět miliard korun více než v roce 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK