Německé spolkové země nevydají lednová data o CPI

29.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Šest německých spolkových zemí, jež obvykle zveřejňují data o spotřebitelských cenách používaná pro výpočet předběžných údajů o německé inflaci,...

...tak tento měsíc neučiní kvůli změnám v bázi indexu. Státy to uvedly v úterý.

Spolkový statistický úřad nicméně ve čtvrtek zveřejní předběžná celostátní data za leden. Úřad obvykle vydává čísla za celé Německo poté, co těchto šest spolkových zemí zveřejnilo dílčí čísla.

Úřad změnil bázi indexu na rok 2005 oproti roku 2000 a přepočítal všechna data od ledna 2005. Spolkové země se rozhodly tento měsíc své zprávy nezveřejňovat.

Konečná celoněmecká data za leden budou publikována 29.února spolu s předběžnými údaji za únor, uvedl spolkový statistický úřad. Spolkové země příští měsíc vydávání svých zpráv obnoví.

Ekonomové oslovení v průzkumu Reuters odhadli, že německý index spotřebitelských cen (CPI) v lednu zpomalil na 2,6 procenta ze 2,8 procenta v prosinci <ECONDE>.

Index spotřebitelských cen harmonizovaný se standardy Evropské unie (HICP) měl podle očekávání trhu v lednu zpomalit na 2,9 procenta ze 3,1 procenta v předchozím měsíci.

[BERLÍN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK