Prazdroj zatím nechce zdražit pivo

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Více než dvojnásobný růst cen sladovnického ječmene za posledních 15 měsíců a zhruba šedesátiprocentní růst cen žateckého chmele zatím nezvýší ceny piva z Plzeňského Prazdroje. Ceny surovin, včetně energií, přitom dále výrazně rostou, ale firma zřejmě počká do srpna až října, kde se rozhodne o nových cenách ječmene a chmele z letošní sklizně. Řekl generální ředitel největšího českého pivovaru Mike Short. Prazdroj zdražil všechna piva naposledy loni v listopadu v průměru o šest procent.

"Do té doby máme zajištěný dostatek surovin," řekl obchodní ředitel Prazdroje Jaromír Žáček. Short ale připustil, že v závěru loňského roku z ČR odčerpávaly ječmen i chmel některé zahraniční firmy, neboť jejich nedostatek se projevuje v celé Evropě. U ječmene trvá nízká úroda na celém světě už dva roky. Navíc český ječmen a hlavně žatecký chmel mají velmi vysokou kvalitu a jsou značně populární.

V posledních měsících loňského roku rostly ceny obou komodit dramaticky a pivovarníci hledali ječmen za rozumnou cenu všude po světě. Prazdroj požaduje suroviny nejvyšší kvality, a proto musel platit vysoké ceny. Nebude ale ustupovat z našich standardů, dodal Short.

"Uvidíme v průběhu roku, zejména v srpnu, září a říjnu, jak se budou v vyvíjet ceny a náklady," odpověděl na otázku ČTK, zda letos Prazdroj ceny piva zvýší, což vedení při listopadovém zdražování, jež následovala řada dalších pivovarů, nevyloučilo.

"Zdražení nemělo vliv na loňskou spotřebu piva v ČR," řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Všech 45 průmyslových pivovarů loni vyrobilo kolem 20 milionů hektolitrů piva, což byl zhruba jednoprocentní meziroční růst. Prazdroj dnes oznámil půlprocentní nárůst prodeje v ČR na loňských 8,15 milionu hektolitrů. Do ciziny vyvezl dalších 850.000 hektolitrů, což bylo o osm procent více.

Cena půllitru Pilsner Urquellu vzrostla loni v listopadu o korunu na 18,90 Kč. Desítka Gambrinus, nejprodávanější české pivo, zdražila o 70 haléřů na 12,20 koruny. Lahvové druhy podražily méně. Restaurace nárůsty většinou kopírovaly, některé zvedly ceny mírně více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK