Vrcholné orgány ČD potvrdily Žaludu ve vedoucích funkcích

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Vrcholné orgány Českých drah dnes potvrdily Petra Žaludu (42) na vedoucích místech firmy. Dozorčí rada ho zvolila s platností od 1. února do funkce předsedy představenstva, které následně Žaludu delegovalo na post generálního ředitele. Svých funkcí se zároveň vzdal dosavadní šéf drah Josef Bazala (49), který odchází řídit dceřinou firmu ČD Cargo.

O personální rošádě v čele největšího českého zaměstnavatele se ví od konce listopadu; jistotu ale dotyčným dalo až dnešní rozhodnutí dozorčí rady. Změny souvisejí s oddělením nákladní dopravy Českých drah do samostatné dceřiné společnosti, které nastalo 1. prosince. Ministr dopravy Aleš Řebíček již dříve naznačoval, že ČD Cargo a mateřskou společnost České dráhy by neměl vést jeden člověk.

Žaluda na dráhu přichází z finančního sektoru. Krátce byl regionálním ředitelem pojišťovny AXA pro Českou republiku a Slovensko, předtím zastával pěl let stejnou pozici u Credit Suisse Life & Pensions. Vystudoval Vysoké technické učení v Brně, kde také po škole začal svou kariéru jako asistent u výrobce traktorů Zetor.

Bazala v Československých a Českých drahách působí od roku 1981, kdy postupně pracoval v provozních a později manažerských funkcích. Post generálního ředitele zastával krátce již v roce 1995. O rok později odešel k soukromé firmě a do Českých drah se vrátil v roce 2003. Generálním ředitelem je od roku 2005.

Žaluda je sedmým šéfem ČD od rozdělení Československa. Prvním generálním ředitelem byl v září 1993 jmenován Emanuel Šíp, jehož neúspěšný pokus o ozdravění železnice trval necelé dva roky. Šípa vystřídal Rudolf Mládek, po něm nastoupil Vladimír Sosna, následovali Dalibor Zelený, Petr Kousal, Bazala a Žaluda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK