Banky: Lidé volí kvůli růstu úroků delší fixace hypoték

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Klienti bank, kteří v současnosti žádají o hypotéku, volí delší fixaci úrokových sazeb než v minulosti. Nejčastěji podle průzkumu volí noví klienti neměnnou sazbu na pět let. Banky tak zaznamenávají kvůli růstu úrokových sazeb na finančních trzích odklon od dříve oblíbených tří a jednoletých fixací.

"Vzhledem k očekávanému růstu úrokových sazeb dávají lidé v současné době přednost delší fixaci úrokové sazby a využívají tak toho, že si mohou stejné podmínky zajistit na delší dobu dopředu. Nejčastější volená doba fixace je nyní pět let," uvedl zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví České spořitelny Pavel Kühn.

Také klienti Hypoteční banky podle mluvčí Pavly Hávové volí nejčastěji pětiletou fixaci. V uplynulých letech přitom klienti banky nejčastěji volili neměnný úrok na tři roky. "V roce 2007 si více než polovina klientů Hypoteční banky zvolila tříletou fixaci úrokové sazby. Během prvních čtyř týdnů tohoto roku se však trend mění a začíná převažovat zájem o pětiletou fixaci," uvedla Hávová.

I Raiffeisenbank letos zaznamenala odklon především o jednoletého zafixování úroků u hypotéky k delšímu. "Letos výrazně vzrostl zájem o fixaci na sedm let - důvodem je naše změna úrokových sazeb, kdy nabízíme stejnou sazbu pro fixace na jedna až sedm let," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň. Naopak zájem o jednoletou fixaci podle něj letos výrazně klesl.

Hypotéky s pětiletým obdobím volí více než polovina klientů i UniCredit Bank a GE Money Bank. Podle mluvčího UniCredit Bank Tomáše Pavlíka jsou vedle pětileté fixace oblíbené tříletá a jednoletá. "Na čtvrtém místě se umístila fixace na deset let," dodal.

Kvůli růstu úrokových sazeb na finančních trzích stoupají v posledních měsících výrazně i úrokové sazby hypotečních úvěrů. Nejvíce to vedle nových klientů pocítí ti, kterým letos končí fixační období. Takoví klienti zpravidla získali hypoteční úvěr v době velmi nízkých úrokových sazeb a proto musí nyní počítat s tím, že se jim může měsíční splátka v prodražit o více než tisíc korun.

Navíc řada velkých tuzemských bank nabízí klientům, kterým končí fixace, vyšší úrokové sazby, než klientům novým. Naopak rozdíl mezi nynějším a novým klientem nadělají menší hypoteční banky, jako například Raiffeisenbank nebo Wüstenrot hypoteční banka.

Tuzemské hypoteční banky loni poskytly na bydlení 83.344 nových hypotečních úvěrů o objemu více než 142 miliard korun. Celý hypoteční trh tak loni vzrostl o více než 41 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK