Evropská "velká čtyřka" chce zmírnit obavy z vývoje ekonomiky

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Brusel 29. ledna (ČTK) - Šéfové čtyř největších evropských ekonomik by chtěli zmírnit rostoucí obavy z vývoje domácí i světové ekonomiky, jejich dnešní londýnská schůzka ale zřejmě nenabídne nic víc než konejšivá slova. Návrh komuniké z večerní schůzky šéfů vlád Británie, Německa, Francie a Itálie a šéfa Evropské komise vyjadřuje důvěru v evropskou ekonomiku a slibuje zlepšit vzájemnou spolupráci. Návrh získala agentura Reuters.

"Finanční turbulence z poslední doby zvýšily rizika pro letošní rok. Zůstáváme odhodláni úzce spolupracovat na zachování hospodářské stability a prohlubování ekonomických reforem," uvádí se v návrhu komuniké. Britský premiér Gordon Brown, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, italský premiér Romano Prodi a předseda Evropské komise José Barroso plánují tiskovou konferenci zhruba na 20:30 SEČ.

Barroso ještě před jednáním uvedl, že současná situace na finančních trzích vyžaduje "bdělost". "Nadměrné výkyvy (trhů) poškozují důvěru v celou ekonomiku," uvedl a upozornil, že na krizi je potřeba reagovat, ale velmi cíleně a úměrně. Podle něj unie ovšem nesmí sklouznout k protekcionismu anebo marnému úsilí zkrotit finanční globalizaci.

Výraznějších ekonomických problémů se nicméně předseda Evropské komise neobává. Hospodářství unie má prý velmi silné základy, silnou společnou měnu, a zůstává tak na "cestě ekonomického růstu".

Brown svolal summit "velké čtyřky" před několika týdny se záměrem jednat o globální úvěrové krizi a návrzích regulace takzvaných hedgeových fondů. Od té doby se ale situace v ekonomice a na trzích zkomplikovala a hrozí přerůst v krizi.

Akciové trhy zažily minulý týden v obavách z recese americké a globální ekonomiky prudké otřesy, což v Evropě způsobilo propad spotřebitelské důvěry. Propukl také skandál v důsledku obřího podvodu v přední francouzské bance Société Générale. Americká centrální banka přistoupila před týdnem v mimořádném kroku k dramatickému snížení úrokových sazeb, americká vláda s Kongresem chystají stimulační opatření a experti říkají, že Evropa hrozícímu útlumu nebude schopna uniknout.

Britský ministr financí Alistair Darling doporučil evropským lídrům společný postup vůči nynějším problémům. "Věřím že s kombinací správné regulační odpovědi a správné reakce v ekonomické politice tyto potíže překleneme a náš růst bude pokračovat," řekl Darling rozhlasové stanici BBC.

Dnešní schůzka je také podle pozorovatelů pro lídry příležitostí ukázat, že něco dělají. Brownova vláda nyní platí politickou cenu za krizi hypoteční banky Northern Rock, která dostala od centrální banky na svou záchranu desítky miliard liber úvěrů; Sarkozy má zase potíže kvůli Société Générale. Merkelová se vyrovnává s těžkými ztrátami, které její křesťanští demokraté utrpěli ve volbách v Hesensku a Prodiho vláda se minulý týden po prohraném hlasování o důvěře zhroutila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK