Koblic: Firmám vstup na burzu komplikují právo a nejasné daně

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Domácím firmám brání podle šéfa burzy Petra Koblice ve vstupu na českou burzu nejasnosti v daňovém systému a nedostatky v obchodním právu. Na pražskou burzu tak vstupují prostřednictvím svých mateřských společností v zahraničí, uvedl Koblic v rozhovoru pro Rádio Česko. Upozornil na to, že za poslední tři roky se na pražskou burzu přihlásily primárním úpisem pouze zahraniční firmy.

Podle něj nadále přetrvává situace, kdy systém českého korporátního práva není dobrý. "Pokud chce tady firma vstoupit na burzu, tak si založí svoji vlastní matku v Lucembursku nebo v Holandsku, a tu pak uvádí na burzu," řekl Koblic.

Zahraniční společnosti k tomu podle něj měly a mají tři hlavní důvody. Zaprvé se vyhýbají danění korporací a nejasnostem v daňových systémech v ČR. Dále se vyhýbají registraci v Česku, protože stále nevznikl centrální depozitář a registrace ve středisku cenných papírů není pro zahraniční firmy akceptovatelná. Třetím problémem je podle Koblice české soudnictví. Zahraniční firmy prý nechtějí být regulovány českým obchodním zákoníkem.

"To je naprosto neuvěřitelné vysvědčení pro stav českého soudnictví a stav českého komerčního práva. Není to nikde jinde v Evropě," dodal Koblic.

Jako poslední na pražskou burzu v prosinci 2007 vstoupila developerská společnost VGP. V září 2007 na tuzemský kapitálový trh umístil akcie prodejce ojetých aut AAA Auto a v minulých letech farmaceutická společnost Zentiva, realitní ECM a textilní Pegas Nonwovens. Všechny firmy tak učinily prostřednictvím zahraničních společností. Ostatní akcie se začaly obchodovat po kuponové privatizaci v 90. letech, nebo se firmy rozhodly mít akcie i v Praze vedle jiné zahraniční burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK