Americké akcie dopoledne díky statistice a Fedu rostly

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. ledna (ČTK) - Americký akciový trh zahájil dopoledne růstem. Náladu na trhu zlepšily statistické údaje o vývoji zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, které zmírnily obavy o stav ekonomiky a pomohly akciím velkých průmyslových společností. Investoři také očekávají další snížení úroků.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones posílil o 56,34 bodu, čili 0,45 procenta, na 12.440,23 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 4,42 bodu, neboli 0,33 procenta, na 1358,38 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ale mírně oslabil o 3,61 bodu, tedy 0,15 procenta, na 2346,30 bodu.

Ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby ve zpracovatelském průmyslu v prosinci stouply o 5,2 procenta. Analytici očekávali zvýšení pouze o 1,5 procenta. Vzrostly i firemní výdaje. Zpráva pomohla nahoru velkým průmyslovým společnostem, jako Boeing a Caterpillar. Díky příznivým výsledkům hospodaření posílily i akcie největší americké chemické společnosti Dow Chemical.

Centrální banka USA (Fed) dnes zahájila dvoudenní zasedání, na jehož konci rozhodne o úrokových sazbách. Trhy očekávají, že Fed opět sníží úrokové sazby. Další snížení nákladů na úvěry analytici považují za nutné pro oživení ekonomiky. Fed minulý týden v mimořádném kroku snížil základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK