Vodafone předčil odhady robustními tržbami za Q3

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Vodafone Group <VOD.L> ve čtvrtek překonal odhady trhu robustními tržbami za třetí čtvrtletí na základě silného výkonu na rozvíjejících se...

...trzích a růstu v oblasti mobilního přenosu dat.

Největší světový mobilní operátor z hlediska tržeb, sídlící v Británii, oznámil růst tržeb na 9,2 miliardy liber (18,3 miliardy dolarů) při organickém růstu o 4,4 procenta, veskrze stabilním ve srovnáním s předchozím čtvrtletím. Trh očekával růst v rozmezí 3,5 až 4,0 procenta.

V rychle rostoucích regionech EMAPA - východní Evropě, Blízkém východě a Africe, asijsko-pacifické oblasti a přičleněných regionech - zrychlil růst organických tržeb na 13,7 procenta.

Skok tržeb v oblasti mobilních dat přispěl k mírnějšímu, dvouprocentnímu růstu na nasycených evropských trzích.

Vodafone, který má v současné době na celém světě okolo 252 milionů zákazníků, uvedl, že akvizice v Indii a Turecku přispěly ke zrychlení růstu tržeb skupiny na 15,8 procenta.

Firma, jež zvedla celoroční prognózy po oznámení pololetních výsledků loni v listopadu, potvrdila výhled na současný fiskální rok s tím, že tržby by mohly těžit z pohybů směnných kursů.

"V nedávné době docházelo k významným pohybům směnných kursů, zejména k posilování eura," uvedla firma ve zprávě o obchodních výsledcích. "Kdyby tyto (pohyby) pokračovaly, mělo by to příznivý vliv na finanční výkon skupiny, zvláště s ohledem na tržby..."

Vodafone, jehož cílem je dosáhnout celoročního očištěného provozního zisku v rozmezí 9,5 až 9,9 miliardy liber z tržeb mezi 34,5 až 35,1 miliardy liber, založil podle analytiků výhled na kursu 1 libry za 1,45 eura nebo 2,04 dolaru.

Libra však od listopadu oslabila zhruba o 7 procent vůči euru <EURGBP=> a 4 procenta k dolaru <GBP=>.

Vzhledem k tomu, že Vodafone generuje více než 50 procent provozního zisku v eurech a okolo 25 procent v dolarech, někteří analytici předpokládají, že firma své prognózy ještě vylepší.

PRO VÝSLEDKY ČESKÉ DCERY KLIKNĚTE NA [ID:nBUC130003].

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK