Soud v Německu anuloval prodej Bank Austria italské UniCredit

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Milán 31. ledna (ČTK) - Soud v Německu anuloval prodej rakouského finančního ústavu Bank Austria, který italská skupina UniCredit převzala spolu s německou bankou HVB. V praxi jde pouze o procedurální rozhodnutí, které na současném vlastnickém uspořádání patrně nic nezmění, dává však za pravdu drobným akcionářům, kteří si stěžovali na podmínky, za kterých byla stanovena prodejní cena Bank Austria.

Rozhodnutí soudu poslalo akcie skupiny UniCredit asi o tři procenta dolů. UniCredit, která podniká i v České republice, banku HVB a její součást Bank Austria koupila v roce 2005. Zástupci italské banky uvedli, že se s vysokou pravděpodobností proti rozhodnutí soudu odvolají.

Drobní akcionáři HVB transakci napadli se zdůvodněním, že UniCredit při převzetí HVB za Bank Austria zaplatila příliš málo. Tehdejší cena byla stanovena asi na 13 miliard eur. Dnes jim dal za pravdu soud v Mnichově, o jehož výsledku informoval soudce Helmut Krenek.

UniCredit v současné době čeká, až jí regulační orgány schválí převzetí domácího rivala Capitalia, jehož se zmocnila loni. UniCredit rovněž uvedla, že zatím další akvizice neplánuje a nejprve do své organizační struktury začlení Capitalii.

Bankovní skupina UniCredit v České republice vlastní finanční ústav UniCredit Bank. Ten vznikl na začátku loňského listopadu sloučením HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK