Nezaměstnanost v Německu za leden klesla na 15leté minimum

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti za leden v Německu klesla 22. měsíc za sebou, a to na 15leté minimum 8,1 procenta. V prosinci byla o 0,2 procentního bodu vyšší. Uvedl to spolkový úřad práce. Podle analytiků se obecné zpomalování hospodářského růstu ještě nezačalo na trhu práce projevovat. Míra nezaměstnanosti je sezónně upravená.

Celkový počet nezaměstnaných za leden klesl o 89 tisíc; předpovědi ekonomů přitom počítaly se 48 tisíci. Sezónně přepočtený počet lidí bez práce tak klesl na 3,41 milionu a byl nejníže od června 1993. Míra nezaměstnanosti je nejnižší od prosince 1992.

"Poslední údaje o německé nezaměstnanosti ukazují, že všeobecné zpomalování ekonomiky se na trhu práce teprve projeví," uvedla analytička Jennifer McKeownová z londýnské Capital Economics.

Počet nezaměstnaných v Německu dosáhl poválečného maxima pěti milionů lidí v březnu roku 2005. Od té doby plynule klesá díky slušnému hospodářskému růstu, kdy německé podniky najímaly nové lidi, aby vyhověly silné poptávce.

Příznivé údaje z trhu práce jsou požehnáním jsou konzervativní kancléřku Angelu Merkelovou, která si dala boj s nezaměstnaností za hlavní cíl, když koncem roku 2005 převzala v Německu moc. Zpomalování růstu ekonomiky a sílící tlak na růst mezd ale s sebou nesou riziko, že se oživování trhu práce utlumí.

Předpokládá se, že silný kurz eura a pomalejší ekonomický růst ve světě sníží německý export, který byl hlavním motorem hospodářského oživení země. Ekonomové proto teď přisuzují větší roli v posilování ekonomiky výdajům německých domácností.

Ministerstvo hospodářství minulý týden snížilo odhad růstu německého HDP za letošní rok na 1,7 procenta. V říjnu úřad předpovídal 2,0 procenta. Míra nezaměstnanosti podle ministerstva klesne za letošek na 8,2 procenta; loni byla na devíti procentech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK