Evropské burzy ztrácejí přes 1 pct kvůli financím

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy ve čtvrtek před polednem klesaly o více než 1 procento v čele s akciemi bank poté, co trh na Wall Street zasáhly čerstvé obavy z...

...dalších možných ztrát ve finančním sektoru, jež zastínily i druhé prudké snížení amerických úrokových sazeb během dvou týdnů.

HSBC <HSBA.L> ztrácela 1,9 procenta, UniCredit <CRDI.MI> odepisovala 4,1 procenta a Royal Bank of Scotland <RBS.L> obětovala 4 procenta. UBS <UBSN.VX>, jež ve středu zveřejnila další odpisy v hodnotě 4 miliard dolarů, padala o 7,4 procenta.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:45 klesal o 1,22 procenta na 1313,15 bodu poté, co ve středu uzavřel slabší o 0,7 procenta.

Index DJ Stoxx 600 <.STOXX> je na nejlepší cestě zapsat si nejhorší leden v historii, když ve srovnání se začátkem měsíce ztrácí již 13 procent.

Spekulace televizní stanice CNBC, že by ratingové agentury mohly snížit úvěrové hodnocení dluhopisovým pojišťovnám Ambac <ABK.N> a MBIA <MBI.N>, ve středu večer srazily akcie obou finančních ústavů na Wall Street o více než 10 procent a zchladily nadšení trhu po předchozím agresivním snížení sazeb Fedu o 50 bazických bodů na 3,0 procenta [ID:nSCH125959].

"Postoj Fedu je mnohem umírněnější než dřív. Uvědomují si, že pravá hrozba spočívá spíše ve finanční oblasti než v reálné ekonomice," řekl Thierry Lacraz, stratég z firmy Pictet & Cie.

Evropské banky už ve středu oslabily zprávy o rozsáhlých odpisech švýcarské UBS [ID:nMUL025057] i francouzské BNP Paribas <BNPP.PA> [ID:nMUL027504].

Akcie BNP Paribas prohloubily ztráty na 2,8 procenta poté, co potvrdila středeční spekulace a čtvrteční zprávu listu Le Monde, že "studuje" možnost převzetí skandálem ochromeného rivala Société Générale [ID:nSCH055596].

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK