AstraZeneca snížila zisk o 3 pct, čeká lepší 2008

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


AstraZeneca <AZN.L> ve čtvrtek naplnila předpovědi trhu a vykázala 3procentní pokles zisku za loňský rok. Firma dodala, že podmínky na trhu...

...zůstávají náročné, ale zisk bude letos díky snižování nákladů lepší.

Zisk před zdaněním činil 7,98 miliardy dolarů, zatímco tržby stouply o 12 procent na 29,56 miliardy dolarů. V přepočtu na akcii (EPS) firma dosáhla zisku 3,74 dolaru, v souladu s odhady trhu podle průzkumu firmy Reuters Estimates.

Na výsledku se podepsaly jednorázové položky a sílící konkurence pro klíčové léky, uvedla anglo-švédská farmaceutická společnost.

Pro letošní rok AstraZeneca předpovídá růst "jádrového" EPS na 4,40 až 4,70 dolaru oproti 4,38 dolaru za rok 2007. Jádrový zisk nezapočítává náklady na restrukturalizaci a výdaje spojené s loňskou akvizicí americké biotechnologické firmy MedImmune.

Skupina loni oznámila plán na zrušení 10 procent pracovních míst v rámci snah o zlepšení ziskovosti.

Protože AstraZeneca vykazuje výsledky v dolarech, podpořila její tržby slabost americké měny, ale klíčový přípravek Nexium proti překyselení žaludku zažívá krušné časy tváří v tvář zásadním cenovým tlakům ze strany levnější konkurence.

Poptávka po preparátu na snížení cholesterolu Crestor také zpomalila.

Nadcházející rok přináší čerstvá rizika. Na předním místě je hrozba, že výrobci generických léčiv se možná rozhodnou uvést na americký trh levné verze léku Nexium a léku proti schizofrenii Seroquel, ačkoli spory o patentovou ochranu v těchto případech má teprve řešit soud.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK