Česko má jako druhé v Evropě portál pro půjčky chudým

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Češi se mohou jako druzí v Evropě zapojit do nového druhu pomoci v boji proti chudobě v rozvojových zemích. Prostřednictvím internetového portálu www.myelen.com mohou půjčovat peníze mexickým drobným podnikatelům. Uvedli to na představení novinky zástupci české firmy Microfinance. Podle nich fenomén pod názvem mikrofinance sklízí úspěchy po celém světě.

Systém mikrofinancí je postaven na propojení investorů z vyspělých zemí s nejchudšími obyvateli třetího světa, kteří musí žít za pár dolarů denně. Těmto lidem nechybí chuť pracovat ani nápady, ale mají jen mizivou šanci získat peníze. Příkladně v Mexiku přes 40 procent lidí z více než stovky milionů obyvatel žije v podmínkách chudoby, uvedl mexický velvyslanec José Luis Bernal.

U Čechů by měl podle organizátorů nápad slavit úspěch. "Češi jsou ze střední a východní Evropy zdaleka nejvíce orientovaní na třetí svět," řekl Miroslav Zámečník z Nadačního fondu Microfinance. Podle něho se to prokázalo například při shromažďování pomoci obětem ničivé cunami. V Česku také úspěšně fungují adopce dětí. "Místo adopce dítěte si adoptujete podnikatele," uvedl Zámečník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK