Česku hrozí soud kvůli směrnici o zákazu diskriminace v práci

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. ledna (zpravodaj ČTK) - Česku hrozí, že by se mohlo dostat před Evropský soudní dvůr kvůli tomu, že nedostatečně do své legislativy zapracovala unijní směrnici o zákazu diskriminace v zaměstnání. Evropská komise dnes oznámila, že Praze zaslala takzvané odůvodněné stanovisko.

To představuje druhou ze tří fází procedury pro porušení unijních předpisů. Pokud by se situace nezlepšila, pak by EK celou věc postoupila evropské justici. Česku by v konečné fázi mohla hrozit finanční pokuta.

Praze výkonný orgán "sedmadvacítky" například vytýká, že nemá v legislativě definice různých druhů diskriminace. Vadí mu i to, že české normy obsahují zákaz diskriminace na základě zdravotního stavu, avšak nikoli na základě nezpůsobilosti. Problém pak prý představuje to, že české normy nutně nezahrnují všechny postižené pracovníky.

Zmiňovaná směrnice (2007/78/EC) zakazuje diskriminace na základně náboženství, víry, věku, postižení či sexuální orientace. Přijata byla v roce 2000, přičemž země z rozšíření roku 2004, kam patří i Česko, ji měly do své legislativy zapracovat o 1. května 2004. Všechny tak učinily, avšak v některých případech podle EK ne zcela dostatečným způsobem.

Kromě ČR komise proceduru pro porušení práva vede s více než desítkou dalších členských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK