VERZE 2-MF snižuje odhad letošního růstu HDP, zvedá inflaci

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává...

...podrobnosti)

Ministerstvo financí snížilo prognózu letošního tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) a uvedlo, že se ekonomika nachází poblíž vrcholu hospodářského cyklu a začíná vytvářet inflační tlaky, ukázala ve čtvrtek nová prognóza.

Podle aktualizované čtvrtletní prognózy ministerstva by měla letos ekonomika zpomalit tempo růstu na 4,7 procenta ze 6,1 procenta očekávaných za loňský rok.

Před třemi měsíci resort pro letošní rok předpovídal pětiprocentní nárůst hospodářského výkonu.

"Česká ekonomika se nachází v blízkosti vrcholu hospodářského cyklu. Začíná narážet na limity vyplývající z nedostatku kvalifikované pracovní síly. Po mnohaleté cenové stabilitě se zrychluje růst cen," uvedlo také ministerstvo.

Resort dodal, že kvůli reformě veřejných financí, která odstartovala v lednu, lze letos očekávat pokles reálné spotřeby vlády a přesun od spotřeby domácností k investicím.

Reforma a lednové administrativní úpravy cen u položek, jako jsou jízdné nebo energie, stojí i za zvýšením odhadu míry inflace na letošní rok v porovnání s říjnovou prognózou.

Ministerstvo nyní čeká průměrnou inflaci na 5,5 procenta proti 3,8 procenta v předchozí prognóze.

Příští rok se mají inflační tlaky utlumit a spotřebitelské ceny by měly v průměru narůst o 2,9 procenta. To by mělo centrální bance zaručit splnění tříprocentního inflačního cíle.

Sama Česká národní banka označuje letošní cenový šok za dočasnou epizodu, která příští rok odezní.

PRO TABULKU NOVÉ PROGNÓZY KLIKNĚTE NA [ID:nKRU056986].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK