Třetí test potvrdil klusavku v Habarticích

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Habartice 31. ledna (ČTK) - Třetí test dnes definitivně potvrdil, že ovce, která před dvěma týdny uhynula na farmě v Habarticích na Liberecku, byla skutečně nakažená klusavkou. Ta je obdobou takzvané nemoci šílených krav (BSE). Stejně bylo nakaženo i další zvíře, které na farmě uhynulo o pár dní později. Na nucenou porážku půjde 74 ovcí, řekl Václav Švihel z Krajské veterinární správy v Liberci.

Chovateli zůstane ze stáda jediný plemenný beran, u něhož se prokázala odolnost proti nákaze v genech.

Majitel stáda Petr Stříbrný předběžně odhadl škody způsobené onemocněním na 800.000 korun, dalších 200.000 budou představovat náklady na utracení ovcí. Skutečnou hodnotu stáda však musí podle Švihela stanovit soudní znalec a na základě posudku pak může chovatel žádat ministerstvo zemědělství o náhradu škody. Stádo je navíc pojištěné.

Veterináři museli podle Švihela počkat na výsledek konfirmačního imunohistochemického vyšetření, které vyžaduje Evropská unie. I ten ale vyšel pozitivní. V nejbližších dnech by se tak mělo rozhodnout, kdy půjdou zvířata na nucenou porážku, s největší pravděpodobností to ale bude do 6. února. "Budeme to zřejmě organizovat podobně jako v minulosti u skotu," řekl Švihel. Zvířata odvezou nákladní vozy do asanačního podniku zřejmě v Žichlínku na Ústeckoorlicku, kde už mají s nucenými porážkami zkušenosti.

Zatímco v případě BSE u skotu nechávali veterináři vysokobřezí krávy porodit, u ovcí tomu tak nebude, protože je možné přenést nákazu na jehně. Podle Stříbrného je přijatelnější zlikvidovat celé stádo. "Kdyby nějaké ovce zůstaly, při každém dalším úhynu bychom se děsili, že jde znovu o klusavku," řekl ČTK chovatel, který s matkou stádo budoval pět let.

Klusavka je chronické infekční onemocnění ovcí vyvolané infekčními priony. Patří do skupiny transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), do níž spadá i takzvaná nemoc šílených krav (BSE). Toto onemocnění ovcí je rozšířené po celém světě, postihuje centrální nervový systém a vede k úhynu zvířete. Klusavka postihuje ovce a kozy, na člověka není přenosná. "Všechna uhynulá zvířata starší 18 měsíců se na tuto nemoc povinně testují," dodal Švihel. V Česku se klusavka vyskytla naposledy v roce 2002 u farmáře z Helvíkovic poblíž Ústí nad Orlicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK