Akcie propadly v lednu o 17,4 procenta, nejvíce za 15 let

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze zaznamenaly vůbec nejsilnější lednový pokles za 15 let obchodování. Podle hlavního indexu PX ceny předních akcií od konce loňského prosince propadly o 17,4 procenta na 1499,6 bodu. Ztrácely všechny akcie v elitním obchodním systému SPAD. Vůbec nejhůře dopadly akcie realitní a developerské skupiny ECM, které odepsaly 34,5 procenta na 788 korun. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Pohled akcionářů na výsledky byl o to trpčí, že v prvním měsíci roku akcie na kapitálových trzích obvykle většinou rostly a pro tento úkaz se proto vžilo označení "lednový efekt". Kupříkladu tuzemské akcie zahájily rok vzestupem vždy v předešlých devíti letech.

Akcie podle analytiků nepostihla nepřízeň investorů kvůli zhoršeným výsledkům českých podniků nebo ekonomiky, ale doplatily na silné ztráty zahraničních burz a panické prodeje zahraničních i domácích investorů.

"Lednový efekt je spíše statistická záležitost. Tento rok se objevily mnohem důležitější impulzy, které hrály rozhodující roli - masivní odpisy finančních institucí, zpomalení americké ekonomiky, hrozba recese a její rozšíření do Evropy," jmenoval příčiny sestupu analytik Komerční banky Josef Němý.

O více než 30 procent dále sestoupily akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto a banky Erste, majitelky České spořitelny. S nejmenšími ztrátami překonaly leden akcie výrobce léčiv Zentiva a tabákové společnosti Philip Morris, které přišly o zhruba 6,5 procenta.

Obavy na kapitálových trzích podle analytika nadále přetrvávají, ale opakování propadu z ledna by bylo překvapením. "V únoru bych očekával spíše konsolidaci," mínil Němý s tím, že trhu by mohlo pomoci zveřejňování firemních výsledků, na kterých se ukáže, jaké byly dopady americké kreditní a hypoteční krize v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK