Akcie v Japonsku mírně oslabily

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes mírně oslabily a největší vliv na ně opět měly obavy z hospodářského vývoje v USA. Indexy táhly dolů také akci společnosti Sony a některých bank, na které doléhají problémy na finančních trzích. Na devizovém trhu mírně oslabilo euro, dolar je bez větších změn.

Index Nikkei 225 klesl o 95,31 bodu a den uzavřel slabší o 0,7 procenta na hodnotě 13.497,16 bodu. Širší index Topix oslabil rovněž o 0,7 procenta a uzavřel na 1336,86 bodu.

Akcie společnosti Sony klesly o 8,2 procenta a jejich kurz je nejnižší od prosince 2006. Podnik ve třetím fiskálním čtvrtletí zaznamenal jen slabý růst provozního zisku a snížil výhled na nejbližší období. Vinu dává jednak silnějšímu kurzu jenu, jednak horší situaci na trhu.

Přestože Sony měla na pokles hlavního indexu značný vliv, podle analytiků není situace firmy špatná a kurz by se měl brzy zotavit. "Ty zprávy pro Sony určitě nebyly dobré, ale není to ani žádná katastrofa," řekl analytik společnosti Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. Akcie Sony totiž nemají od loňského léta takové ztráty jako hlavní index.

Na pokles trhu měly vliv také akcie bank, například Mizuho Financial Group. Ta zveřejnila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí loňského roku, které ukázaly pokles zisku. Vzhledem k tomu, že banka očekává slabší zisk i v nadcházejícím období, analytici snižují doporučení k akciím tohoto finančního ústavu.

Na banky mají nepříznivý vliv problémy na finančních trzích a nejnověji i v sektoru pojistitelů obligací. Většině z nich hrozí, že přijdou o nejvyšší rating, což jim může ztížit přístup k novému kapitálu. Největší z těchto firem, americký podnik MBIA, ale ve čtvrtek trh uklidnil slovy, že má stále dost peněz na plnění všech závazků.

Dlouhodobě ale přetrvávají obavy z vývoje americké ekonomiky, které hrozí recese. Trh proto bude pozorně sledovat statistiku o vývoji na trhu práce v USA, jež bude zveřejněna dnes odpoledne.

Na devizovém trhu mírně oslabilo euro, zatímco kurz dolaru se příliš nezměnil. Vedle zprávy o vývoji lednové nezaměstnanosti v USA obchodníci čekají i na další podpůrná data, která by naznačila, zda se ekonomika pořád ještě můře recesi vyhnout.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4861 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,4885 USD, kde byl ve čtvrtek. K japonskému jenu klesl na 106,39 ze 106,46 JPY, a rovněž euro vůči jenu oslabilo na 158,09 z předchozího kurzu 158,47 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK