ČSÚ: Pohonné hmoty v minulém týdnu zlevnily

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Pohonné hmoty u domácích čerpacích stanic v uplynulém týdnu zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v týdnu do pondělí 28. ledna klesla o 23 haléřů na 30,93 Kč/l. Motorová nafta zlevnila o 10 haléřů na 31,47 koruny. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zlevnil o 16 haléřů na 30,49 Kč/l. O čtyři haléře levnější byl i litr zkapalněného plynu LPG, motoristé za něj platili 16,10 koruny.

Podobný vývoj cen pohonných hmot ukázaly i pondělní údaje společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž pravidelně sleduje. Podle ní byl litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 levnější o 26 haléřů a stál v průměru 30,64 koruny. Motorová nafta zlevnila o 25 haléřů na průměrných 31,13 koruny za litr.

"Ceny paliv nicméně zatím nezavdávají důvod motoristům k většímu optimismu. Trnem v oku jsou stále ceny nafty," řekl analytik Cyrrus Jan Procházka. Ty podle něj dosud nezohledňují pokles spotřeby topných olejů s ohledem na teplejší zimu. Spíše se v nich projevuje zatím nepotvrzený nárůst nákladní dopravy po rozšíření schengenského europrostoru o Českou republiku.

Postupný pokles cen ropy na světových trzích se v minulých dnech projevil i ve snížení cen na burze v Rotterdamu. To by se mělo projevit i u domácích čerpacích stanic.

"Hlavním důvodem pro pokles cen ropy je zhoršující se výhled americké ekonomiky a s tím i vyšší riziko pro další vyspělé státy. S tím úzce souvisí horší výhled pro poptávku," řekl ekonom Patria Finance Tomáš Vlk. Cena benzinu podle něj poklesne během týdne o deset až 20 haléřů na litr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK