Ericsson v Q4 se ziskem pod odhady, zruší 4000 míst

01.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Výrobce telekomunikačního vybavení Ericsson <ERICb.ST> v pátek vykázal zisk pod odhady trhu a oznámil rozsáhlé rušení pracovních míst...

...

Největší výrobce síťového vybavení pro mobilní telefony na světě vykázal za čtvrtý kvartál pokles provozního zisku na 7,6 miliardy švédských korun (1,2 miliardy dolarů) ze 12,2 miliardy korun před rokem.

Trh podle průzkumu Reuters čekal 7,9 miliardy korun.

Provozní marže činila 14 procent, zatímco trh očekával 14,7 procenta.

Celkové tržby dosáhly 54,5 miliardy korun, lehce nad předpovídaných 53,8 miliardy. Ericsson v říjnu uvedl, že čeká tržby v rozmezí 53 až 60 miliard korun, ale později prognózu snížil na výsledek při spodní hranici tohoto rozpětí.

Společnost uvedla, že chce zvýšit podíl na trhu, a dodala, že dlouhodobé fundamenty jsou pozitivní. Vzhledem k očekávané stagnaci trhu v oblasti hlavní činnosti však snižuje náklady.

Firma oznámila, že ve Švédsku zruší 1000 pracovních míst. Generální ředitel Carl-Henric Svanberg doplnil, že celkově firma sníží stavy o 4000 míst.

Společnost rovněž plánuje snížit náklady o 4 miliardy korun ročně, přičemž plný dopad se má projevit v roce 2009.

Analytici uvedli, že horší čísla se od Ericssonu čekala, ale zaměřili se na multimediální divizi, kde firma obzvlášť zklamala očekávání.

"Ve výsledcích je jedno slabé místo a to je multimediální divize, jež vykázala mnohem hlubší ztrátu, než se čekalo," řekl Thomas Langer, analytik WestLB. "Všichni předpovídali drobný provozní zisk."

Multimédia, divize vytvořená v rámci reorganizace, jež měla zajistit budoucí dlouhodobý růst, vykázala ztrátu 439 milionů korun oproti zisku 527 milionů před rokem.

(Reportéři: Jerker Hellström a Adam Cox; Přeložil: Robert Müller)

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK