PRŮZKUM-Většina analytiků čeká zvýšení sazeb ČNB o 25 bps

01.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) příští čtvrtek pravděpodobně zvýší úrokové sazby, aby zklidnila inflační očekávání v době, kdy má inflace vyšplhat na...

...desetileté maximum, ukázal v pátek průzkum Reuters mezi analytiky.

Podle výsledků průzkumu Reuters vypadá zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na měnovém zasedání 7.února jako hotová věc.

Ze 16 oslovených analytiků jich 15 čeká zvednutí repo sazby na 3,75 procenta, pouze jedna analytička sází, že bude zachován status quo.

Také peněžní trh již do cen plně započetl utažení sazeb.

"ČNB by měla zvýšit svou klíčovou sazbu na 3,75 procenta kvůli domácím faktorům, jako je vysoká inflace a její další zrychlení nad úroveň 6 procent," uvedl Jiří Škop, analytik Komerční banky.

"Rostou také inflační očekávání, což by mělo ovlivnit růst mezd během letošního roku," dodal.

Právě obava, že by ekonomické subjekty nemusely věřit, že inflace v příštím roce klesne opět k cílové tříprocentní úrovni, povede podle analytiků zřejmě centrální banku k utažení měnové politiky.

"Dopad inflačních očekávání a mzdové požadavky jsou v centru zájmu měnové politiky. Ekonomika je navíc na vrcholu cyklu, banka nemusí váhat," uvedl David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Na jednání by mělo být přítomno všech sedm členů bankovní rady. Z jejich posledních komentářů se však nedalo - až na výjimky - s jistotou odvodit, jaký postoj při hlasování o sazbách zaujmou.

Viceguvernér Luděk Niedermayer, pro kterého to bude poslední měnové jednání před vypršením mandátu, se vyjádřil pro zvýšení sazeb. Robert Holman naopak zastával vyčkávací taktiku kvůli hrozbě americké recese.

Guvernér Zdeněk Tůma, viceguvernér Miroslav Singer ani člen bankovní rady Vladimír Tomšík neměli vyhraněný názor. Pavel Řežábek se k sazbám nevyjadřoval.

"Jedinými, ale zato velmi silnými faktory proti zvýšení sazeb, jsou vývoj v zahraničí a silná koruna," řekl Škop z Komerční banky. "Ale myslím si, že se (v bankovní radě) většina pro zvýšení sazeb najde."

V otázce dalšího výhledu úrokových sazeb je trh rozdělen.

Devět analytiků očekává, že po únorovém zdražení půjček zůstanou úroky již beze změny, a skončí tak utahovací cyklus, který banka zahájila ve druhé polovině roku 2005.

Pět ekonomů čeká po únoru ještě jedno zvýšení sazeb a posun klíčové sazby na 4,0 procenta.

Jedna analytička předpovídá, že sazby v horizontu jednoho roku klesnou o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta.

Více by mohla na tiskové konferenci po měnovém zasedání napovědět sama centrální banka, která poprvé zveřejní v rámci čtvrtletní inflační prognózy i trajektorii úrokových sazeb.

PRO PODROBNOSTI Z PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nL31899092].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK