Slovenský rozpočet v lednu skončil v přebytku 13 miliard Sk

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. února (ČTK) - Státní rozpočet Slovenska v lednu skončil v přebytku 13,03 miliardy slovenských korun (asi 10,1 miliardy Kč). Ve srovnání s prvním měsícem loňského roku se bilance vlády zlepšila o více než deset miliard Sk, vyplývá z údajů, které zveřejnilo tamní ministerstvo financí.

Příjmy letos v lednu činily 35 miliard korun, a zvýšily se tak z 27,16 miliardy Sk, kde byly loni v lednu. To je nárůst o 28,9 procenta. Naopak výdaje o 9,3 procenta klesly a činily 21,97 miliardy Sk.

Plán na letošní fiskální rok nicméně počítá s deficitním financováním. Příjmy by měly činit 348,25 miliardy a výdaje 380,23 miliardy SK, takže by hospodaření skončilo deficitem 31,98 miliardy Sk.

Hospodaření státního rozpočtu nejvíce ovlivňuje stav veřejných financí, který musí země zlepšovat, pokud chce od příštího roku začít platit eurem. Ministr financí Ján Počiatek tento týden prohlásil, že za loňský rok bude schodek veřejných financí pod 2,5 procenta hrubého domácího produktu. To by znamenalo, že Slovensko s rezervou splnilo rozpočtovou podmínku pro přijetí eura.

Tento týden ale Evropská komise vyzvala slovenskou vládu, aby přijala další reformy a případně i přísnější rozpočtovou politiku, aby zabránila riziku dalšího růstu cen. Podle ministra financí Slovensko snižuje deficit dostatečně rychle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK