Evropské burzy před údaji z USA zvedá obchod s Rio

01.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v první části páteční seance rostly o více než 1 procento pod vedením důlních firem poté, co čínská skupina koupila velký podíl v...

...Rio Tinto <RIO.L>, i bankovních titulů před údaji z amerického trhu práce.

Rio se v Evropě řadila mezi nejsilnější akcie. Titul vystřelil zhruba o 14 procent poté, co čínský výrobce hliníku Chinalco uvedl, že společně s americkou hliníkárnou Alcoa <AA.N> zakoupil ve společnosti 12procentní podíl. Tento krok pozvedl celý důlní sektor.

Akcie sužované francouzské banky Société Générale <SOGN.PA> mezitím rostly o 3,5 procenta po zprávě, že si domácí rival Crédit Agricole <CAGR.PA> najal poradce, kteří mají zvážit možnost jejího převzetí.

Z předních firem vykázal švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson <ERICb.ST> zisk pod odhady trhu a oznámil rozsáhlé rušení pracovních míst [ID:nMUL130170], načež investoři poslali jeho akcie o 2,7 procenta níž.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:20 stoupal o 1,17 procenta na týdenní vrchol 1345 bodů.

Ve čtvrtek ukazatel uzavřel stagnací, ačkoli během dne ztrácel až 2,6 procenta. Ve srovnání se začátkem roku stojí přibližně o 11 procent níž a v lednu utrpěl nejhlubší měsíční ztrátu od září roku 2002.

Americké burzy ve čtvrtek nicméně výrazně posílily, jakmile dluhopisová pojišťovna MBIA <MBI.N> ujistila investory o své stabilitě a ziskovosti.

"Pokud se trhy pro změnu rozhodnou vrátit k fundamentálním faktorům, což poslední dobou zrovna nedělaly, povedou si dobře," řekl Edmund Shing, stratég z BNP Paribas.

Ve 14:30 SEČ vyjdou ve Spojených státech údaje o tvorbě pracovních míst a nezaměstnanosti za leden. Analytici podle mediánu odhadů očekávají, že americká ekonomika v minulém měsíci vytvořila 80.000 nových pracovních míst po překvapivém přírůstku o pouhých 18.000 za prosinec.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK