Evropské akcie asi stoupnou díky akvizicím a fúzím

04.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí pondělní seanci nárůstem, a rozšíří tak silné zisky z předchozí seance, když aktivita na poli akvizic a fúzí nadále...

...přispívala k zotavení akciových trhů na celém světě.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 24 až 31 bodů, německý DAX <.GDAXI> o 36 až 45 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> o 30 až 43 bodů.

Čínská státní společnost Aluminium Corp of China (Chinalco) spolu s americkou hliníkárnou Alcoa <AA.N> nabídly koupi podílu v důlní firmě Rio Tinto <RIO.L> za 14 miliard dolarů. To komplikuje snahu BHP Billiton <BLT.L> o převzetí Ria.

"V hledáčku máme opět velkou akvizici: pokus BHP o převzetí Rio Tinto je pod sílícím tlakem, když protistrany zaujaly pozici, kterou by mohly nabídku těžařského obra zablokovat," uvedl Oliver Stevens, šéf obchodování u firmy IG Markets.

Horečka na poli akvizic a fúzí v pátek pomohla vzhůru také americkým akciím, když nabídka Microsoftu <MSFT.O> na převzetí Yahoo <YHOO.O> za 44,6 miliardy dolarů zastínila zprávu o prvním úbytku pracovních míst ve Spojených státech od roku 2003.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK