Evropské akcie rostou díky akvizicím; Ryanair padá

04.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pondělí rostly. Znovuoživení akvizičních aktivit podporovalo globální akciové trhy a důlním firmám se dál dařilo poté, co minulý...

...týden Alcoa <AA.N> a Chinalco koupily podíl v Rio Tinto <RIO.L>.

Ve 13:45 stoupal panevropský FTSEurofirst 300 <.FTEU3> index o 0,65 procenta na 1362,71 bodu.

Nejvíce rostly banky v čele s Royal Bank of Scotland <RBS.L>, jež vyskočila o 6 procent po víkendové zprávě, že možná prodá některá aktiva včetně podílu v Bank of China <3988.HK>.

HSBC <HSBA.L>, Barclays <BARC.L> and BNP Paribas <BNPP.PA> posilovaly o 0,6 až 2,1 procenta.

Na opačném pólu padala letecká společnost Ryanair <RYA.I> o 12,6 procenta. Nízkonákladové aerolinky vykázaly nečekaně prudký pokles kvartálního zisku a varovaly, že vysoké ceny ropy, zpomalení ekonomiky ve Velké Británii a slabší libra znamenají, že v příštím roce by zisk mohl klesnout až o 50 procent.

Société Générale <SOGN.PA> ztrácela 3 procenta, když investoři čekali, že sužovaná francouzská banka tento týden oznámí emisi akcií s podstatným diskontem vůči kursu. Deník Le Monde navíc vyčíslil ztráty banky způsobené makléřem Jérômem Kervielem na 6,3 miliardy eur [ID:nSCH443757].

Důlní sektor dál těžil z páteční zprávy, že čínská státní společnost Aluminium Corp of China (Chinalco) spolu s americkou hliníkárnou Alcoa nabídly koupi podílu v Rio Tinto <RIO.L> za 14 miliard dolarů. To komplikuje snahu BHP Billiton <BLT.L> o převzetí Ria. Akcie BHP Billiton rostly o 2,1 procenta, zatímco Rio Tinto odepisovala 0,8 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK