Kurz pro zaměstnance a podnikatele doprovázely problémy s lektory

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Projekt Vzdělávání pro 21. století určený pro zvyšování kvalifikace malých podnikatelů a zaměstnanců doprovázely na počátku problémy s lektory. Potíže nastaly také v odměňování pracovníků kurzů nebo v rozporu původního plánu a jeho realizace. Vyplývá to z tiskové zprávy sdružení Learning Society, které projekt organizovalo.

"Náš rozpočet nebyl tak velký, abychom si mohli dovolit zaplatit nejkvalitnější lektory," řekla vedoucí projektu Lenka Emrová. Účastníci seminářů vždy po jejich skončení provedli hodnocení kurzu a v některých případech nebyli spokojení právě s úrovní vyučujících. Ve dvou případech museli být dokonce vyměněni.

"Neznali jsme způsob realizace výběrového řízení, možnosti v odměňování pracovníků, ne vždy naše původní plány byly ve shodě s následnou realizací," uvedla v tiskové zprávě Emrová. Projekt se tak musel proti původnímu záměru v některých bodech změnit, avšak podle jeho vedoucí byly tyto změny následně vždy schváleny.

Školením prošlo celkově 194 lidí. Nejpopulárnější byl kurz komunikace, kterého se zúčastnilo 82 osob. Nejméně naopak lákal kurz informačních technologií, v němž se učilo pouze 13 lidí. Většina účastníků pocházela z technicky zaměřených firem, informovala Emrová.

V kurzech se mohli vzdělávat malí a střední podnikatelé, jejich zaměstnanci a živnostníci. Šest hlavních bloků obsahovalo například kurzy práva a financí, řízení podniku, personálního řízení, marketingu a prodeje, komunikace a informačních technologií.

Za účast na každém semináři zaplatil účastník 500 korun. Celkové náklady na projekt dosáhly 3,5 milionu korun, z toho činila 490.000 korun dotace z programu JPD 3, který je financován z fondů EU.

Program JPD 3 je určený pouze pro Prahu. Jeho cílem je například podporovat vzdělávání pracovníků, zvyšování jejich kvalifikace nebo integraci ohrožených skupin. V rozpočtovém období 2004 až 2006, ze kterého je možné peníze čerpat až do konce letošního roku, bylo v tomto programu 117,6 milionu eur, tedy přibližně 30,3 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK