Akcie na pražské burze stouply na takřka třítýdenní maximum

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Akcie na pražské burze posílily a uzavřely na nejvyšší hodnotě od 16. ledna, tedy za téměř tři týdny. Investoři využívali zklidnění na vyspělých zahraničních akciových trzích k nákupům většiny tuzemských akcií. Významná část investorů se ale držela zpět, a obchody proto byly podprůměrné. Hlavní index trhu PX přidal 1,67 procenta na 1567 bodů. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie se podle analytičky firmy Next Finance Markéty Šichtařové celosvětově otřepávaly z nejhoršího. "Počet růstových seancí v poslední době již převyšuje počet seancí ztrátových. Zdá se, že prozatím jsou akciové trhy z toho nejhoršího venku," uvedla s tím, že v dalších dnech a týdnech budou akciové trhy pravděpodobně pomalu smazávat rozsáhlé ztráty, které na počátku tohoto roku utrpěly.

Nejlépe si vedly akcie mediální skupiny CME, jež vzrostly o 3,1 procenta na 1763 korun. Akcie realitní a developerské skupiny Orco zpevnily o 2,99 procenta na 1826 korun a cenné papíry energetické skupiny ČEZ si polepšily o 2,75 procenta na 1233 korun.

Prodejní nálada by se mohla podle analytičky obnovit, pokud by začala hrozit recese v americké ekonomice a začaly se vynořovat nové negativní zprávy jak z oblasti makroekonomických statistik, tak z podnikového sektoru. Trh proto pozorně sleduje všechna nová data. Například makléř firmy Cyrrus považoval za důležité pro celý bankovní sektor čtvrtletní hospodářské výsledky Deutsche Bank, které budou zveřejněny ve čtvrtek.

Celkový objem obchodů s akciemi klesl na 3,6 miliardy korun po pátečních 4,8 miliardy korun. Nejvíce obchodované byly akcie ČEZ s objemem takřka 1,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK