Fico možná ustoupí v otázce mediálního zákona (OPAK.)

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovenský premiér Robert Fico v pondělí řekl, že by mohl pozměnit mediální zákon, kritizovaný slovenskou opozicí i mezinárodními pozorovateli...

...

Opozice minulý týden v parlamentu zablokovala schválení reformní smlouvy Evropské unie s cílem vyvinout na vládu tlak, aby změnila zákon o médiích.

"Dáváme jasné záruky, že vezmeme v úvahu konečné postřehy nejvýznamnějších mezinárodních organizací, které pak budou do mediálního zákona začleněny ve druhém a třetím čtení," řekl Fico.

Skupiny novinářů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) kritizovaly několik klauzulí zákona včetně té, jež dává státu právo pokutovat mediální organizaci až do výše 8900 dolarů, bude-li usvědčena z propagace "sociálně škodlivého" chování.

Slovenské ministerstvo kultury, které dříve označilo kritiku OBSE za nepodloženou, v pondělí uvedlo, že navrhlo OBSE diskusi o návrhu zákona a nyní čeká na odpověď.

Opozice smlouvu EU převážně podporuje. Její představitelé však v pondělí uvedli, že Fico, který se potýká s médii od svého vítězství ve volbách v roce 2006, musí nejprve ustoupit v otázce mediálního zákona.

Vzhledem k postoji opozice není pravděpodobné, že by parlament přikročil ke třetímu pokusu o hlasování o smlouvě EU podle plánu ve čtvrtek. Hlasy opozice jsou přitom klíčové, neboť pro ratifikaci smlouvy je třeba třípětinové většiny zákonodárců.

"Parlament by měl přikročit ke hlasování o Lisabonské smlouvě teprve poté, až budou začleněny změny (do zákona o médiích," řekl Martin Maruška, poradce opozičního lídra Mikuláše Dzurindy, který viní vládu z utlačování tisku a opozice.

Účelem Lisabonské smlouvy je reformovat instituce a rozhodovací procesy Evropské unie po jejím rozšíření na 27 z 15 členů.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK