Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám z recese

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. února (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily poté, co makléřské společnosti zhoršily hodnocení některých finančních podniků. To společně s neuspokojivou zprávou o vývoji továrních zakázek posílilo obavy z recese americké ekonomiky.

Dow Jonesův index se snížil o 0,85 procenta na 12.635,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,05 procenta na 1380,82 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,26 procenta na 2382,85 bodu, napsala agentura Reuters.

Vydavatel kreditních karet American Express se propadl téměř o čtyři procenta, protože společnost UBS doporučila investorům prodej jeho akcií. Ještě výraznější pokles utrpěli menší konkurenti Capital One Financial a Discover Financial Services.

Objemy obchodů byly v pondělí slabší než obvykle, což lze podle agentury Reuters připsat na vrub Super Bowlu. Makléři na obrazovkách někdy více sledovali fotbalový zápas než pohyby kurzů a část z nich si vzala volno na celý den.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru, ale posílil vůči japonskému jenu. Investoři nyní čekají na to, jak budou velké centrální banky reagovat na možné zpomalení růstu světové ekonomiky. V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru posílilo o zhruba 0,2 procenta na 1,4830 USD. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,1 procenta na 106,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK