Aktuálně.cz: Rolníci mohou získat pozemky i po restituční tečce

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. února (ČTK) - Zemědělci, kteří poctivě získali od původních majitelů restituční nárok na půdu a chtějí na ní hospodařit, mohou i po restituční tečce získat od státu pozemky do svého vlastnictví. Rozhodl o tom podle serveru Aktuálně.cz Nejvyšší soud. Zákaz vydání půdy po ukončení restitucí se podle soudu vztahuje pouze na spekulanty, nikoliv na rolníky se zájmem o obdělávání polí.

Senát pod vedením předsedkyně soudu Ivy Brožové se zabýval dovoláním soukromé rolnice z jižních Čech. Od původních vlastníků koupila pohledávku vůči státu a zažalovala Pozemkový fond o vydání náhradních pozemků v Přísečné na Českokrumlovsku. Chtěla rozšířit své hospodářství.

Soudy v Českém Krumlově a Českých Budějovicích ženě nevyhověly. Soudci odkázali na verdikt Ústavního soudu, podle kterého mohou o půdu po 1. lednu 2006 žádat jen přímí restituenti a jejich dědicové.

V dovolání žena napsala, že podle ní stát restituční tečky zneužívá a zachází stejně se spekulanty i s těmi, kdo chtějí hospodařit. Nejvyšší soud jí vyhověl, uvedl server. Klíčovým argumentem údajně bylo, že rolnice chtěla pozemky jako prostředek k zemědělskému podnikání, a nikoliv pro rizikové komerční aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK