Průzkum: Ceny potravin porostou v průměru o 4,2 pct. ročně

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Ceny potravin v následujících třech letech podle odhadu odborníků porostou v průměru o 4,2 procenta ročně, přičemž nejrychleji se do roku 2010 budou zvyšovat ceny mléčných výrobků, pečiva, masa a uzenin. Vyplývá to z průzkumu společností Incoma Research a Blue Strategy, které oslovily několik desítek odborníků z odvětví obchodu, dodavatelských firem a finančního sektoru.

Tomáš Drtina ze společnosti Incoma Research dnes na pražské konferenci Retail Summit řekl, že někteří experti předpovídají do roku 2010 růst cen potravin v rozmezí sedmi až deseti procent ročně. Naopak část odborníků počítá se zvyšováním cen pouze o jedno až tři procenta ročně. "Průměrný odhad růstu cen potravin v následujících třech letech je 4,2 procenta ročně," uvedl.

Také podle Agrární komory bude letos zdražování potravin pokračovat, mělo by být ale nižší než loni. Na konci loňského roku ceny potravin ve spotřebním koši meziročně vzrostly téměř o 19 procent. Prezident Agrární komory Jan Veleba odhadl, že letos potraviny podraží v průměru o deset až 15 procent. Nejvíce si Češi podle něj připlatí za vepřové, nejméně za pečivo a mléčné výrobky.

Lidé hned v prvních lednových dnech v domácích obchodech podle šetření Českého statistického úřadu nakupovali dražší hovězí a vepřové maso, mléko, zeleninu, ovoce, a zejména mouku a minerálky. Naopak levněji než v předvánočním týdnu mohli navzdory vyšší DPH, platné od začátku roku, koupit máslo a některé další mléčné výrobky, ale také chléb a pečivo či drůbeží maso.

Ceny potravin se výrazně zvýšily už loni, když prudký růst cen potravinářských surovin na světových trzích donutil výrobce přenášet zvýšené náklady do cen jejich zboží. Například kilogram chleba během loňského roku podražil o 6,60 koruny, čtvrtka másla téměř o 11 korun. Největší podíl na skokovém nárůstu cen mléčných výrobků v závěru loňského roku ale měly podle producentů obchodní řetězce, jež zvýšily své marže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK