VERZE 2-CME vykoupí 30 pct v ukrajinské 1+1 za 220 mil USD

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, souvislosti,...

...citát)

Central European Media Enterprises (CME) <CETV.O> <CETVsp.PR> vykoupí 30procentní podíl v ukrajinské televizní stanici 1+1 od menšinových akcionárů celkem za 219,6 milionu dolarů (3,84 miliardy korun), uvedla mediální firma v úterní zprávě.

Po uzavření transakcí zvýší CME svůj podíl na 90 procent a získá také právo na odkup zbylých 10 procent televizní stanice, dodává zpráva.

CME, majitel televize Nova, tak pokračuje v ohlášené strategii, kdy usiluje o plné ovládnutí televizních stanic, jež provozuje ve střední a východní Evropě.

"Jak jsme ukázali i v jiných zemích, plná kontrola je pro nás zásadním krokem k dosažení vynikajících výsledků a posílení naší pozice na trhu," citovala zpráva generálního ředitele CME Michaela Garina.

Jedním z prodávajících je také ukrajinský podnikatel Igor Kolomojskyj, se kterým dříve CME soupeřila o ovládnutí televize. Spory ukončila až loňská dohoda, která Kolomojskému vynesla tříprocentní akciový podíl a místo v představenstvu mediální společnosti.

CME dodala, že bude transakci financovat hotovostí a stávajícími úvěrovými kanály. Podle dohody může Kolomojskému zaplatit také vlastními akciemi.

Akcie CME se obchodovaly ve 14:35 na pražské burze za 1810 korun, proti pondělnímu závěru silnější o 2,67 procenta. Index burzy PX rostl jen o 0,2 procenta.

(1 dolar = 17,47 Kč)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK