CME vykoupí menšinové partnery ukrajinské TV Studio 1+1

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamilton (Bermudy) 5. února (ČTK) - Americký provozovatel televizních stanic Central European Media Enterprises (CME) se dohodl na odkoupení podílů menšinových akcionářů ukrajinské dceřiné televizní stanice Studio 1+1. CME si tak zvýší podíl v ukrajinské televizi z 60 na 90 procent akcií a získá právo odkoupit i zbylý podíl. Vyplývá to z dnešního sdělení CME, která mimo jiné vlastní i nejsledovanější českou televizi Nova.

CME dá za koupi 30 procent akcií Studia 1+1 zhruba 220 milionů dolarů (3,85 miliardy korun). Generální ředitel CME Michael Garin označil tento krok za "přelomový moment pro CME a "dosažení dalšího klíčového cíle firemní strategie růstu".

Ukrajina je z hlediska počtu obyvatel největším trhem CME a Garin vyjádřil naději, že se stane i největším trhem z pohledu příjmů a zisků. Právě proto je podle něj získání plné kontroly nad stanicí zásadním krokem.

Získaný podíl zahrnuje akcie, na jejichž odkoupení se CME již dříve dohodla s ukrajinským podnikatelem Igorem Kolomojským. Další podíly CME prodají Boris Fuchsmann a Alexander Rodňanskyj, kteří také budou mít právo prodat firmě svých zbývajících deset procent.

Studio 1+1 bylo založeno v roce 1997. Loni celodenní sledovanost této televize dosáhla 16 procent a v nejsledovanějším "prime time" to bylo 18,2 procenta. Tržby Studia 1+1 vzrostly za loňské třetí čtvrtletí o 154 procent na 39,6 milionu dolarů a televize vytvořila zisk 16,6 milionu dolarů. O rok dříve měla ztrátu 830.000 dolarů.

CME vlastní televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, kde je může sledovat asi 90 milionů lidí. Zdaleka nejvíce tržeb ale podnik generuje v České republice, kde vlastní kromě Novy ještě sportovní kanál Galaxie sport a kanál Nova Cinema. Na Slovensku má CME stanici Markíza a rovněž Galaxii Sport; dále má stanice v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (PRO TV, Acasa, PRO Cinema, PRO TV International, Sport.ro a MTV), Slovinsku (POP TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi). Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK