LČR prodloužily termín pro uzavírání smluv z tendrů do 11. února

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. února (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) prodloužil do 11. února termín pro uzavírání smluv s vítězi takzvaných střednědobých tendrů. Původní termín byl 1. února. Po něm měli na jednotkách bez podepsaných smluv pracovat na základě opcí dosavadní smluvní partneři podniku. Zatím LČR z 257 tendrů uzavřely smlouvy na 185 jednotkách. Řekl to mluvčí LČR Radek Drahný.

"Dáváme přednost uzavření standardních smluv. Opci pokládáme za krajní variantu," řekl k prodloužení termínu Drahný. Opci zatím LČR využily jen na pěti jednotkách, kde bylo výběrové řízení zrušeno. Vedle 185 již podepsaných smluv je u dalších 42 tendrů uzavření smluv v závěrečné fázi a dá se čekat podpis. Otazník tak zatím visí nad 25 tendry.

Tendry v souhrnné hodnotě asi 11 miliard korun pro roky 2008 až 2010 Lesy ČR vypsaly po řadě problémů a sporů o minulé soutěže. Rozdělily je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Tendry se zabývá i antimonopolní úřad, který ale nevydal předběžné opatření, které by uzavření smluv podniku zakázalo. Dokončení tendrů je hlavním úkolem nového vedení LČR, které nastoupilo loni v prosinci.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK