Inflace v lednu podle analytiků stoupla na devítileté maximum

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Inflace v lednu podle odhadů analytiků oslovených ČTK stoupla z prosincových 5,4 procenta zřejmě až nad 6,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních devět let. Důvodem je především zdražení potravin, energií, zvýšení regulovaných cen a rovněž zavedení poplatků ve zdravotnictví. Ty podle odhadů zvýšily inflaci o 0,2 až 0,5 procentního bodu. Od jara by ovšem měla inflace opět klesat a příští rok by se měla vrátit ke třem až čtyřem procentům, domnívají se ekonomové.

Nezaměstnanost v lednu podle odhadů stoupla kvůli sezonním faktorům z prosincových šesti procent na 6,2 až 6,3 procenta. Údaje o inflaci zveřejní v pátek Český statistický úřad a údaje o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Před půl rokem jsme na leden prognózovali inflaci začínají pětkou. Potraviny nás ale dotlačily zvednout odhad na šestku. Přesněji na 6,6 procenta. Poplatky u lékaře odhadujeme na 0,2 až 0,5 procentního bodu inflace. Ať tak či tak, je to jeden z jednorázových vlivů, který za rok z inflace vyšumí," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Lednová inflace rovněž podle hlavního analytika PPF Asset Management Radomíra Jáče potvrdí, že v české ekonomice nejsou výraznější poptávkové tlaky. Proto by podle něj centrální banka i s ohledem na silnou korunu a zprávy ze světové ekonomiky neměla zvyšovat úrokové sazby nad 3,75 procenta. V současnosti je hlavní úroková sazba na 3,5 procenta.

"Inflace by měla v průběhu prvního čtvrtletí kulminovat a následně začít postupně sestupovat ze svých nových maxim. V závěru roku by již inflace měla začínat se čtyřkou na začátku a začátek příštího roku by měl být už ve znamení dvojky," odhadl analytik ČSOB Petr Dufek.

Skokový růst cen by na rozdíl od potravin a regulovaných cen neměl podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka způsobit růst spotřebních daní u cigaret a zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent. "V tomto případě lze očekávat pozvolný dopad rozložený do několika měsíců," uvedl. I podle něj by se inflace měla v prvním čtvrtletí udržet nad šesti procenty, ale poté by měla začít pozvolna klesat.

"Poněkud paradoxně se v lednu může stát, že inflace a míra nezaměstnanosti dosáhnou stejné hodnoty. České ekonomice by ale více slušelo, kdyby se potkaly na nižší úrovni," upozornil Marek.

Růst nezaměstnanosti by měl podle něj být čistě sezonního charakteru. "Přelom roku zastihl českou ekonomiku v dobré kondici, a je to cítit i na trhu práce, který se potýká spíše s nedostatkem pracovních sil než nezaměstnaností," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK