Akcie na pražské burze poprvé v únoru ztrácely

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Akcie na pražské burze poprvé v únoru ztrácely, když náladu podle makléřů naprosto obrátily obnovené obavy z recese v USA, největší ekonomice světa. Index předních domácích akcií PX klesl o 1,46 procenta na 1544,1 bodu, a neudržel tím takřka třítýdenní maximum. Výsledky zveřejnila burza.

Aktivita ve službách v USA v lednu nečekaně klesla. Index ISM spadl na nejnižší hodnotu od října roku 2001. Služby ve Spojených státech tvoří 80 procent ekonomiky. "Zpráva je šokující. Náhle ekonomika vykazuje výraznou recesi klíčového odvětví," uvedl analytik firmy Atlantik FT Josef Kvarda s tím, že očekává další snižování úrokových sazeb v americké ekonomice.

Akcie na světových burzách zastavily oživování z letošních drtivých propadů. V Česku nejhůře dopadly akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které spadly o 3,33 procenta na 29,86 koruny. Akcie Komerční banky odepsaly 2,77 procenta na 3790 korun a akcie banky Erste oslabily o 2,55 procenta na 931,8 koruny.

Akcie mediální skupiny CME klesly o 0,57 procenta na 1753 korun. Dlouho přitom silně rostly po zprávě, že CME chce koupit od svých partnerů všechny zbylé minoritní podíly v ukrajinské televizní stanici Studio 1+1. V té CME patří 60 procent.

Burzovní nabídku rozšířily akcie rakouské skupiny Vienna Insurance Group (VIG), a staly se tak jediným zástupcem pojišťoven. Akcie tohoto v pořadí třináctého zástupce elitního trhu SPAD úvodem rostly, ale odpoledne naopak spadly až pod zahajovací cenu. Nakonec uzavřely na ceně 1408 korun, což znamenalo růst o 1,08 procenta. Celkem změnily majitele akcie VIG za 17,2 milionu korun, a zaujaly tím 11. místo na trhu.

Koncern VIG, jehož zhruba pětinu tvoří české společnosti Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, se tržní kapitalizací stal pátou největší emisí na burze. Akcie VIG jsou součástí vídeňského indexu ATX a počítá se s jejich zařazením i do pražského indexu PX, který se nyní skládá z 12 emisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK