Wall Street sletěl o 3 pct kvůli znamení recese

06.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové burzy v úterý utrpěly největší denní propad za bezmála rok, když čerstvé údaje ukázaly nejhorší měsíční pokles v sektoru...

...služeb od minulé recese ve Spojených státech a agentura Standard & Poor's varovala, že by mohla snížit ratingy bankám.

Indexy Dow Jones a S&P 500 zaznamenaly nejhlubší ztráty za jediný den od loňského 27.února. Kleslo všech 30 blue chips z báze indexu Dow Jones, zatímco z 500 titulů zařazených v širším indexu S&P posílilo pouhých 17.

Obavy z recese se prolínaly napříč všemi sektory, od telekomunikací po energie.

Obzvláště tvrdě dopadly akcie bank i dalších společností pro finanční služby poté, co ratingová agentura S&P uvedla, že ztráta vysokého úvěrového hodnocení kterékoli velké dluhopisové pojišťovny by mohla přimět banky, aby vrátily problémové dluhopisy zpět do svých rozvah. To by zredukovalo finanční prostředky dostupné pro klasické půjčky.

Celé seanci udal tón lednový index aktivity ve službách od Institutu řízení zásob (ISM).

Ukazatel zaznamenal největší meziměsíční propad od svého vzniku v roce 1997 a klesl nejníž od října 2001, což umocnilo obavy, že recese je již nablízku [ID:nSCH556154].

"Spojené státy dávno nejsou ekonomikou založenou na průmyslu, nýbrž ekonomikou založenou na službách, takže toto číslo bude mít mnohem větší váhu" než překvapivé zvýšení indexu ISM v oblasti průmyslu, řekl Paul Nolte, ředitel pro investice ze společnosti Hinsdale Associates.

Dodal, že investoři budou nyní také mnohem nervóznější při zveřejňování dalších ukazatelů.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> spadl o 2,93 procenta na 12.265,13 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sletěl o 3,20 procenta na 1336,64 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 3,08 procenta na 2309,57 bodu.

Akcie dostaly poslední ránu v závěru seance, kdy ratingová agentura Fitch uvedla, že možná sníží hodnocení AAA největšímu pojišťovateli dluhopisů na světě - společnosti MBIA <MBI.N>.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK