Slovenská ratifikace smlouvy EU blokována na týdny

06.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ratifikace klíčové reformní smlouvy EU na Slovensku nabere nejméně několik týdnů zpoždění, neboť politické strany nejsou schopny vyřešit spor...

...okolo nesouvisejícího mediálního zákona.

Opozice blokuje hlasování o ratifikaci smlouvy EU v parlamentu ve snaze vyvinout nátlak na premiéra Roberta Fica, aby změnil návrh zákona o médiích. Ten kritizují také mezinárodní uskupení pro lidská práva i novinářské organizace.

"Je evidentní, že ke hlasování o Lisabonské smlouvě nedojde na současné schůzi parlamentu, protože není dost času na dokončení procedur k mediálnímu zákonu," řekl opoziční lídr Mikuláš Dzurinda po schůzce parlamentních frakcí.

Vláda potřebuje hlasy opozice pro získání třípětinové většiny zákonodárců k ratifikaci smlouvy, jejímž cílem je reforma institucí a rozhodovacích procesů Evropské unie po rozšíření na 27 z 15 členů.

Většina opozičních stran smlouvu EU podporuje, hlasování o ní je však jednou z mála pák, jež mohou v parlamentu uplatnit proti vládě. Podle opozice lze o smlouvě hlasovat nejdříve v březnu, až bude návrh mediálního zákon přepracován.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) kritizovala několik klauzulí zákona včetně té, jež umožňuje státu pokutovat mediální organizaci částkou až 8900 dolarů, bude-li usvědčena z propagace "sociálně škodlivého" chování.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK