FAKTOGRAFIE-Klíčová data a komentáře před jednáním ČNB o sazbách

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek projednává situační zprávu o inflaci, podle níž rozhodne o nastavení měnové politiky...

...

O sazbách bude jednat všech sedm členů bankovní rady, naposledy s viceguvernérem Luďkem Niedermayerem, kterému koncem února vyprší mandát.

Následují klíčové údaje z ekonomiky a poslední komentáře členů bankovní rady:

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Ze 16 analytiků oslovených Reuters jich 15 čekalo zvýšení repo sazby na 3,75 procenta, pouze jedna analytička sázela na ponechání sazeb na 3,50 procenta.

PRO PŘEDPOVĚDI ANALYTIKŮ KLIKNĚTE NA <CZ/ECON19>

CHRONOLOGIE POSLEDNÍCH KOMENTÁŘŮ ČLENŮ RADY * Guvernér Zdeněk Tůma řekl 16.ledna na ekonomické konferenci ve Vídni, že aktuální nárůst inflace by měl být dočasný, ale nějaké zvyšování úrokových sazeb v letošním roce nelze vyloučit [ID:nBUC634042]. * Člen bankovní rady Mojmír Hampl řekl 16.ledna agentuře Thomson Financial News, že úrokové sazby jsou téměř na vrcholu nebo možná již dosáhly vrcholu [ID:nVOD660101]. * Viceguvernér Miroslav Singer uvedl 17.ledna v týdeníku Ekonom, že ČNB považuje současné zvýšení cen za dočasné a udělá vše pro to, aby rychle odeznělo [ID:nVOD729079]. * Pro server www.týden.cz uvedl viceguvernér Luděk Niedermayer, že proti tak vysoké inflaci, jaká je, se zdají být úrokové sazby velmi nízko a na bankovní radě musí zaznít velmi silné argumenty, aby ČNB sazby nezvýšila [ID:nVOD735079]. * Člen bankovní rady Vladimír Tomšík uvedl 22.ledna pro Reuters, že by ČNB měla dále zvýšit úrokové sazby, pokud ceny potáhne nahoru poptávka nebo vzrostou inflační očekávání [ID:nVOD239417]. * Svůj postoj pro zvýšení sazeb Niedermayer zopakoval 24.ledna pro agenturu Bloomberg: "situace vyžaduje velmi vážnou úvahu o tom, že je třeba zvednout sazby" [ID:nVOD444492]. * Naopak vyčkávací postoj ohledně zvyšování sazeb projevil člen rady Robert Holman, když 30.ledna pro server www.ihned.cz uvedl, že hrozba přelití hospodářské recese z USA do Evropy a sílící koruna by měly ČNB odrazovat od zvyšování sazeb [ID:nVOD049600].

SOUVISLOSTI * Naposledy ČNB měnila nastavení měnové politiky koncem listopadu, kdy zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Klíčová repo sazba pro čerpání likvidity z trhu stoupla na 3,50 procenta. * Ve stejném rozsahu banka loni zvyšovala sazby i v květnu, červenci a srpnu. * ČNB ladí měnovou politiku podle výhledu inflace na příštích 12 až 18 měsíců, novou prognózu zveřejní ve čtvrtek. * Střed inflačního cíle si centrální banka stanovila na úrovni 3,0 procenta a toleruje odchylku 1 procentní bod na obě strany. * Meziroční inflace v prosinci zrychlila na 5,4 procenta z listopadových 5 procent. Za leden trh čeká vzestup meziroční inflace na devítileté maximum 6,2 procenta, ČSÚ oznámí údaj v pátek.

ZAHRANIČNÍ ÚROKY * Česko je zemí s nejnižšími úroky v Evropské unii a čtvrtými nejnižšími mezi vyspělými zeměmi. * V Evropě má nižší sazby jen Švýcarsko se 2,75 procenta, ve světě pak USA (3,0 procenta) a Japonsko (0,5 procenta). * Sazby v eurozóně jsou nastaveny o 50 bazických bodů výš než v Česku, na úrovni 4,00 procenta. ECB rozhoduje o sazbách také ve čtvrtek, trh nečeká změnu sazeb. * Maďarská centrální banka v lednu ponechala hlavní sazbu na 7,50 procenta. * Národní banka Slovenska koncem ledna potvrdila dvoutýdenní repo sazbu na 4,25 procenta. * Polská centrální banka v lednu zvýšila hlavní sazbu o 25 bazických bodů na 5,25 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK