Skanska výsledky za Q4 těsně nesplnila odhady trhu

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Skanska <SKAb.ST>, největší stavební skupina v severní Evropě, ve čtvrtek těsně nenaplnila očekávání ziskem před zdaněním za čtvrtý kvartál...

...a uvedla, že předpokládá zpomalení růstu ve stavebnictví na hlavních trzích.

Zisk před zdaněním stoupl na 1,73 miliardy švédských korun (268 milionů dolarů) z 1,22 miliardy před rokem. Medián odhadu analytiků oslovených Reuters činil 1,75 miliardy korun.

Čtvrtletní tržby stouply na 38,41 miliardy korun ze 34,76 miliardy před rokem, zatímco analytici čekali 37,64 miliardy.

Vedle zveřejnění výsledků Skanska jmenovala novým generálním ředitelem Johana Karlströma, jenž dosud řídil stavební divize skupiny ve Spojených státech. Karlström ve funkcí vystřídá Stuarta Grahama, který oznámil, že letos odstoupí.

Přijaté objednávky pro stavební segment po očištění o měnové vlivy stouply o 13 procent. Tento segment představuje devět desetin činnosti skupiny.

"Výhled výstavby budov na hlavních trzích firmy Skanska zůstává pozitivní, zvláště ve Skandinávii a střední Evropě, přestože se očekává snížení tempa růstu," uvedla Skanska.

Firma dodala, že jádrová poptávka po bytových jednotkách je ve Švédsku, Norsku a Finsku stále dobrá, upozornila však, že trh s bydlením kvůli nejistým ekonomickým podmínkám zpomaluje.

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK