Euro hledá směr, čeká se na ECB a Tricheta

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro se ve čtvrtek pokoušelo dosáhnout nějakého pokroku před měnovým rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB). Někteří investoři sázeli na to,...

...že banka bojující proti inflaci by mohla zmírnit svůj jestřábí postoj.

V 10:55 euro nepatrně posilovalo na 1,4639 dolaru <EUR=>, ale drželo se na dohled dvoutýdenního dna 1,4590 ze středy. Jednotná měna zároveň oslabovala o 0,1 procenta na 155,91 jenu <EURJPY=>.

Dolar kotoval téměř beze změn na 106,49 jenu <JPY=>. Dolarový index <.DXY>, meřítko hodnoty vůči koši hlavních měn, stagnoval na 76,140 bodu.

Zatímco trhy nečekají bezprostřední změnu úrokových sazeb, ocitalo se euro tento týden pod tlakem po úterních překvapivě slabých číslech ze sektoru služeb v eurozóně. Data přiživila očekávání, že by ECB mohla být přinucena ke snižování úrokových sazeb, aby podpořila ekonomický růst.

"Euro několik posledních dní slábne a trh pravděpodobně čeká, že ECB trochu zmírní svůj protiinflační postoj. My se ale nedomníváme, že by k tomu došlo na tomto zasedání," řekl Marcus Hettinger, globální devizový stratég u Credit Suisse.

ECB dosud narozdíl od Spojených států, Kanady a Velké Británie nenastoupila cestu snižování úrokových sazeb, a to kvůli cenovým tlakům v 15 zemích používajících euro. Inflace v eurozóně v lednu zrychlila na rekordní tempo.

Do rozhodování bankovní rady ECB by se měly podle očekávání trhu promítnout také nedávné náznaky ochabujícího růstu hospodářství ve Španělsku, Itálii i jinde v eurozóně.

ECB zveřejní rozhodnutí o sazbách ve 13:45, prezident Jean-Claude Trichet poté ve 14:30 předstoupí před novináře.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK